Valjkasti crtež žice od titanijuma i legure titana

Čvrste šipke, žice i profili se uglavnom dijele na dva načina:

1.Hole die stretching

2. Roll die stretching

Crtež za udubljenje rupe je da se praznina izvadi iz otvora matrice sa istim oblikom poprečnog preseka gotovog proizvoda. Prednost je što je preciznost dimenzija gotovog proizvoda visoka, a nedostatak je u tome što je kvalitet površine proizvoda loš i brzina obrade je niska.

Rastezanje valjka je izvlačenje praznine iz razmaka između dva ili četiri rotirajuća valjka. Prednost je što se količina kompresije prolaza može povećati, potrošnja energije u procesu izvlačenja je smanjena, a vijek trajanja alata je produljen.

Institut za supravodljive materijale Instituta za istraživanje obojenih metala Sjeverozapadne metropole primenjuje metodu brušenja i izvlačenja za proizvodnju glatke površine, koja se može koristiti kao titan i titanijumska legura za specijalne okvire i specijalne žice za zavarivanje. Proizvod je od mm5.0mm do mm2.0mm. Gotovo desetak specifikacija, i pružiti korisnicima skoro 1000kg proizvoda od titanijumske žice.


titanium wireMašina za valjanje valjaka koristi četvorovaljnu rolnu koja je uvedena iz Rusije. Režim valjanja sastoji se od dva eliptična valjka i dva okrugla valjka. Kalup je opremljen valjkastim ležajevima, srednjom pozicijom i gornjom površinom okvira kalupa. Klizač koji pomera konačni položaj podešava razmak između dva para kalupa za valjanje podešavanjem vijka za ograničenje pričvršćivanja i ručice za ograničenje rotacije, čime se kontrolira količina redukcije. Opći način istezanja je da je prazan dio duž dugog smjera (aksijalni smjer) Kontinuirano stabilno oblikovanje. Rastezanje kalupa za valjanje je drugačije od istezanja opće šupljine. Situacija je komplikovanija, tj. Sirovina se prvo formira u eliptičnom obliku, a zatim se eliptični oblik transformira u kružni oblik i prolazi kroz dva procesa deformacije.


Uzorci za proizvodnju valjkastih crteža testirani su pomoću sljedeća tri materijala.


1. Čista titan okrugla gredica (mm13mm), obrađena rotacijskim kovanjem do mm12mm, rastegnuta valjkom umrijeti do ~4mm ~ mm2.5mm, gotovo 6 vrsta gotovih specifikacija, tri puta žarenja u sredini, ukupna brzina obrade između svakog žarenja je 60%, prosječna stopa obrade po prolazu je oko 19%.

2. Materijal od brušene legure titanijuma ()6mm), ucrtan valjkom na mm2.5mm, sa 3 puta požara u sredini, ukupna brzina obrade je 30% između svakog žarenja, a prosječna brzina obrade po prolazu je 13% .

3. Prazna lopatica (mm18mm), nakon rotacijskog kovanja do mm12mm, rastegnutih do mm3.0mm s valjkastim kalupom za srednju žarenje dva puta, ukupna brzina obrade između svakog žarenja je 80%, a prosječna brzina obrade po prolazu je oko 21%.

Kroz roll-brušenje titana i titana legure tantal materijala, utvrđeno je da je kalup istezanje je pogodan za čisti titan i čiste tantal materijala, i vrijeme žarenja titana i titana legure nisu prikladne, iako je valjanje plijesni metoda istezanja je efikasan. Visok, dobar kvalitet površine, nema potrebe za kiseljenjem, ali zato što je proces rastezanja komplikovaniji, postoje mnogi faktori koji utiču na kvalitet proizvoda. Stoga, da bi se proizvela svila pravog kvaliteta, veoma je važno odabrati pravi proces. Postavite visok prioritet.

Kroz produkcijski test, zaključeno je da se u procesu izvlačenja valja posvetiti posebnu pažnju sljedećim pitanjima:


1. Površinski defekti kao što su pukotine, raslojavanje, nabori, ivice itd.


2. Prethodno istezanje temperature žarenja praznog uzorka


3. Temperatura zagrijavanja gredice nije ravnomjerna, kalup valjaka nije pričvršćen, kalup za valjke je oštećen, itd.


Ukratko, moguće je izvući čistu titanijumsku žicu sa dobrim kvalitetom površine postupkom crtanja. Kvalitet površine titanijumske žice uglavnom ovisi o kvaliteti slijepe probe, kvaliteti površine kalupa za valjanje, pogodnoj brzini obrade i brzini žarenja. Pucanje prilikom daljnjeg žigosanja naočala je uglavnom zbog nepravilne temperature međuprostora i prekomjerne obrade tijekom obrade titanijumske žice.