Banner

News

Analiza bespilotne titanske cevi u Kini

Mar 30, 2018


Pošto su performanse čistog titana slični običnim čelikom, tehnologija proizvodnje nema nikakve razlike na način, a primena čelične cevi uvijek je zamenjena titanijumskom cevčicom. Međutim, primena titanskih cijevi je ograničena troškovima. Poslednjih godina, uz promjenu tržišta, povećanje proizvođača titana dovelo je do postepenog pada cijene titanijuma. U međuvremenu, ekonomska primenljivost titanskih cevi postepeno je prepoznata od strane svih, što dovodi do širenja primene cevi.

Titanijumska cijev se uglavnom deli na bešavnu cev i zavarenu cev. Proces žarenja pod pritiskom hladnog valjka (titanium ingoti ---- forging bar-gredice ---- gredice cevi ---- titanijumska cijev) se široko koristi u proizvodnji titanskih bešavnih cijevi na tržištu. Postoje dve vrste procesa proizvodnje cevnih gredica, jedan način je bušenje ekstruzionog procesa, ali izbor odgovarajućeg staklenog lubrikanta je ključ za ekstruziju i ima veliko ulaganje opreme; drugi se široko koristi u proizvodnji čeličnih cijevi za probijanje prokrčavanja, u procesu perforacije, ponekad se javlja neprohodni fenomen, glava zaglavljena u praznom dijelu, koja je trenutno tehnički aspekt proizvodnje tehničkih problema vrednih studija.


Iako je tehnologija obrade legirane titanove legure bešavne cevi relativno sazrela, zbog postojeće opreme, titanove cijevi uglavnom na čisto titanijum sa niskom snagom, niska titanijumska legura niske čvrstoće kao glavni materijal, tehnologija obrade je i dalje hladna. A proizvodnja cijevi od legure srednjeg i visoke čvrstoće legure legura, kao što je cijev Ti6Al4V, treba usvojiti tehnologiju toplog valjanja, odnosno instalirati indukcioni uređaj za grijanje na cijevnom mlinu. Može se vidjeti da će u budućnosti proizvodnja titanskih bešavnih cevi biti široko rasprostranjene cijevi i neke legure cijevi biti masovno proizvedene i široko primjenjivane uz veliku opremu, poboljšanje pomoćne opreme i kontinuiranu optimizaciju tehnologija.


Postojeća proizvodnja titanskih bezšavnih cevi ima stabilnu tehnologiju i stabilnost ponude proizvoda, ali za posebne zahtjeve cijevi postoje ogromne poteškoće u procesu, kao što su cijevi od titana i titana legure, super dugačka titan cijev dužine više od 14m. Istovremeno, proizvodnju titanijumske bezšavne cijevi zahtijeva više alata, kompleksa opreme, što dovodi do dugog proizvodnog ciklusa i ne zadovoljava potrebu tržišta za veliki broj tankih zidova, niske troškove, dugačke cijevi.