Banner

News

Primena Titaniuma u automobilu - Titanium Aluminijski vučni čep

Jun 16, 2017

Sa popularizacijom automobila, tržište ponovnog ulaganja je ubrzano. Sve više ljubitelja automobila ne može pomoći razmišljanju o tome kako automobil učiniti personalizovanijim i ekstremnijim. TIFAN daje savršeni odgovor - promenite vijak.

Hiljade vijaka širom automobila izgledalo je nezamislivo, ali su ih zvali kao "industrijski brojilo". Magazin New York Times nazvao je vijke jedan od najvažnijih pronalazaka protekle hiljadu godina. Nepoznati zavrtnji igraju odlučujuću ulogu u performansama i kontroli vožnje automobila, dok vrhunski izvrsni prigušivači ne samo zbog mehaničke čvrstoće, zamora i otpornosti na koroziju kako bi zadovoljili standarde, već i dovoljno osjetili.

Automobilska mala težina postala je trend svetskog razvoja automobila. Eksperimenti pokazuju da, ukoliko se težina vozila smanji za 10%, efikasnost potrošnje goriva može se povećati za 6% ~ 8%; Masa vozila smanjena za 100 po kg, 100 km potrošnja goriva može se smanjiti 0,3 ~ 0,6 litara, emisije ugljen-dioksida mogu se smanjiti za oko 5 g / km; Težina vozila je smanjena za 1%, potrošnja goriva može se smanjiti za 0,7%. Konkretno, pod težinom lagane opruge, može značajno poboljšati seizmičku efikasnost, poboljšati prianjanje, smanjiti kontrolu podizanja inercije, poboljšati performanse ubrzanja, kočiono rastojanje će se smanjiti. Možete reći "lagani"

Kao najnapredniji i najvažniji deo automobila, vijci na točkovima su, naravno, lakši i bolji sve dok su garantovana snaga i žilavost. TIFAN (Eph titanium sodium) je prvi kineski fokus na automatskim lakim rešenjima za naučne i tehnološke inovacije preduzeća, sjedišta i proizvodne baze u Pekingu, uvođenje vijaka za glavčinu titanijumske legure je 45% manja od prvobitne težine vijaka, čvrstoća se povećala Od 125%; Je prvi puni indeks u industriji dostigao čak i više od standardnih vijaka sa vijkom 8.8, 9.8 i 10.9 razreda titanijuma.

Zaista, "titanijum" može biti srdačan, ali ne može se koristiti sva sirovina od titanijuma kao čvrsta materija za čep vijaka, vijak za glavu pod visokim smicanjem, visoka nosivost i dugotrajno habanje, također zahtijeva "žilavost". Žilavost predstavlja sposobnost materijala da apsorbuju energiju tokom kalupa, deformacije i frakture. Što je bolja čvrstoća, manja je verovatnoća krsenja preloma, to je veća sigurnost. Normalno, veća je snaga istog materijala, što je niža žilavost i obrnuto. Zahvaljujući glavnoj i detaljnoj studiji o primeni naučnih materijala, formiranje jedinstvenog sistema i standarda TIFAN titanijumske legure i sarađivanju sa poznatim avijacijskim preduzećima, razvijeni su specijalni materijali titanijum legure, i indeks jačine i žilavosti bio je u cjelini od Tradicionalni čelični vijak i obični vijci legura titana.

Neki vodeći proizvođači automobila, poput Ferrarija, započeli su upotrebom titanijumskih legura na nekim modelima.