Česte pogreške i analiza obrade površine legura od titana

U proizvodnji je utvrđeno da su uobičajene greške hemijskog klijanja titanovih legura uključuju prekomjerna korozija, vešanje pepela, nepotpuno uklanjanje oksidne skale i prugaste ploče. Ovi kvarovi se analiziraju jedan po jedan u nastavku.

Preko korozije

Prekomerna korozija odnosi se na pojavu kovanja ili neravnomernih neravnina na površini legure titanijuma nakon kiselosti, što se razlikuje od strukture materijala. Finozrnata struktura izložena na površini otkovaka i odljevaka nakon kemijskog kiselosti naziva se lagano izlaganje strukture, što je dopustan nedostatak, jer kemijsko kiseliranje ne uklanja samo oksidnu ljestvicu na površini, već treba i ukloniti unutarnji kisik -obogaćuje sloj (to jest, sloj α). Općenito, uzrok oštećenja korozije je neravnoteža odnosa fluorovodične i dušične kiseline. Prekomjerna koncentracija fluorovodične kiseline ili nedovoljna azotna kiselina mogu uzrokovati ovu manu. Drugi razlog je taj što je vrijeme kiselosti predugo. Općenito, kiseli t je 1 ~ 4min, procesni parametri se mogu podesiti u skladu s radnim mjestom kako bi se na vrijeme skratilo.

Viseći pepeo

Titanijumski pepeo odnosi se na oksid koji je pričvršćen na površini legura titana nakon kiselosti. Prilikom kiselog ukiseljenja, zbog kemijske reakcije između legura titana i otopine kiseline, oksidi nakupljeni na površini sprječavaju daljnje reakcije. Neispravnosti pepela obično su uzrokovane pretjeranim ogrtanjem pepela tijekom kiselog lučenja i nedovoljnim pranjem nakon ukiseljenja. Prilikom kiselosti, dijelove treba neprestano tresti da reakcijski proizvodi padnu sa površine titanove legure. Nakon kiselosti, prskanje ili pranje treba pojačati kako biste uklonili viseći pepeo. Kućna upotreba komprimiranog zraka i vode iz slavine za pranje dijelova velikom brzinom uglavnom djeluje dobro.

Oksidna skala nije uklonjena

Postoji mnogo razloga za ovu manu i svaki je postupak moguć. Moguće odmašćivanje, nedovoljno vrijeme obrade rastopljene soli ili neefikasna otopina za kiselost. Kada se pojavi ovaj kvar, svi mogući faktori bi trebali biti otklonjeni jedan po jedan. Po potrebi se postupku prethodne obrade može dodati postupak pjeskarenja.

Prugasti pita

Uzrok ove oštećenja uglavnom nastaje zbog neravnomjerne reakcije. To se može eliminisati mućkanjem dela tokom kiselosti i snižavanjem temperature rastvora za ukiseljenje.

Pored gore navedenih nedostataka, ponekad se pronađu proizvodi koji prolaze inspekciju nakon kiselosti. Nakon nekog vremena, površina proizvoda izgleda mrljasto. Postoji manje istraživanja o ovom fenomenu, koja mogu biti posljedica prisustva zaostale kiseline na površini nakon kiselog ukusa ili prisustva korozivnih medija (poput F-, Cl-, itd.) Donijeti naknadnom proizvodnjom, koja se proizvode pod kombinirani učinak stresa. Razlikuje se od opće morfologije korozije pod mikroskopskom kontrolom. Generalno gledano, to ne utiče na njegove performanse. Može se ukloniti kiselom ponovo, ali napregnuti dijelovi moraju biti ojačani kako bi se uklanjao vodik nakon drugog ukiseljenja