Banner

News

Nuklearna snaga donosi poslovnu priliku industriji titana

Dec 05, 2017

Nuklearna snaga donosi poslovnu priliku za titansku industriju


Titanijum se obično naziva "svemirski metak", "metalni okean", "univerzalni metal". Od dometa potrošnje titana, 41% hemijske industrije, 13% u sportu i slobodno vrijeme, 13% u vazduhoplovstvu, 7% u proizvodnji soli, 7% u metalurgiji i 19% u drugoj. Struktura potrošnje titanijskog materijala u svijetu je da komercijalni zrakoplovi čine 46%, industrija čini 43%, a vojni promet za 9%. Uz državni prostor velikog projekta aviona i promociju popularnih modela, dugoročno planiranje nuklearne energije, uvođenje nove runde kineskog nadograđenog oružja, povratak međunarodne aviokompanije i porast cena titanijuma, titansku industriju u Kina će usvojiti mogućnosti za strukturalni razvoj, buduća potražnja kineskog titana će se povećati za više od 20%.


Uz sve uočljiviji globalni problem klimatskih promjena, proizvodnja nuklearne energije igra sve važniju ulogu u globalnoj transformaciji energije zbog svoje zrele tehnologije i niske emisije ugljenika. Efikasan razvoj i upotreba nuklearne energije i ubrzanje međunarodne saradnje u oblasti nuklearne energije postale su zajednička misija međunarodne zajednice.


Kineska nuklearna snaga postala je snaga koja se ne može ignorisati na svetskom energetskom tržištu. Nuklearna energija je ušla u novi period velikog razvoja u Kini. Kina postaje centar razvoja nuklearne energije i injektira snažnu snagu u globalni razvoj nuklearne energije.


31. jula, Udruženje nuklearne energije u Kini objavilo je izvještaj o kineskoj operaciji nuklearnog napajanja u prvoj polovini ove godine. Izveštaj pokazuje da je od 30. juna kineski komercijalni rad nuklearne elektrane, ukupno 36 jedinica, instalirani kapacitet od 34718,16 MW (procijenjeni instalirani kapacitet), najveća jedinica na svijetu na prvom mjestu na svijetu.


Prema planu "13. petogodišnji", do 2020. godine, instalirana kineska nuklearna snaga dostigla će 58 miliona kilovata, a izgraditi 30 miliona kilovata. Ranije je Chen Jining, ministar za zaštitu životne sredine, otkrio da će do 2020. godine broj nuklearnih elektrana u Kini dostići više od 90 jedinica. Od instaliranog kapaciteta, ona će premašiti Francusku i postati druga po veličini zemlja nuklearne energije u svijetu, pored SAD.


Kineska tehnologija za nuklearnu energiju cveta. U tri generacije reaktora, postoje i AP1000 i EPR, koji se uvoze iz inostranstva, kao i samo razvijen "Hualong No.1" i CAP1400. Sa CAP1400 i "Hualong No. 1" kao simbolom, Kina je formirala tehnologiju nuklearne energije treće generacije sa nezavisnim pravima intelektualnog vlasništva. Među njima, nezavisno istraživanje i razvoj kineskog prvog svjetskog projekta za demonstraciju reaktora na visokim temperaturama, zahvaljujući četvrtoj generaciji karakteristika sigurnosti nuklearne energije, privuklo je svjetsku pažnju. (informacije o čeličnom udruženju)