Banner

News

Trenutnu situaciju i izglede za titana i legura za automobilsku

May 17, 2016

Nowassay, automobil ima više od stotinu godina istorije, nezaobilazan je prevozno sredstvo u našim životima. Svjetlo, visoke čvrstoće i drugim svojstvima titan je dugo vremena bio u fokusu proizvođača automobila.


Titan se koristi za mnogo godina na autu, a auto se koristi gotovo sve u proteklih godinu dana. Međutim, važnost troškova opće automobil na korištenje titana materijala je budućnost predmeta. Automobil (uključujući motocikl, automobil popust) je novo tržište u razvoju od titana.Prednosti korištenja titana kao materijal automobilskih komponenti: visoke čvrstoće, male gustoće, modul elastičnosti je oko pola da od čelika, termo koeficijent ekspanzije je niska, oko polovine od nehrđajućeg čelika i aluminija, ne magnetska, toplinska provodljivost je niska , nema zagađenja životne sredine itd .. Osim toga, u automobilskoj industriji titan, može uvelike smanjiti težinu automobila, smanjiti potrošnju goriva, poboljšanje efikasnosti automobilske rada, smanjiti buku. Prema tim podacima, svaki smanjiti 10% automobila tjelesne težine može smanjiti emisija izduvnih gasova za 10% i 7% uštede potrošnje goriva, tako lagan automobil će igrati na efikasnost "uštedu energije, zaštitu okoliša," ubijanje dvije ptice jednim udarcem. Titan je najidealniji metal za postizanje mršavljenja.


Primjena 1 legure titana u auto


Legure titana auto delovi su uglavnom: proizvodnja Tial turbine lopatica rotora, sa TI-6Al-4V legure i druge klipnjače, ventil, itd .. U cilju realizacije niske cijene, metoda metalurgija praha se koristi za dodavanje TIB čestica disperzija titan matrica MMC u leguri matrici Ti-6Al-4SN-4Zr-1Nb-1Mo-0.2Si-0.3C, a ventil motor proizveden pomoću ovog materijala.


Ovo je primjer primjene kao novi titan osnovni materijal za auto ventile motora. Pored štap i ventila motora povezivanja, originalni niske troškove beta legure titana LCB timetal proizvodnju suspenzija proljeće je također početne slučaj. Nedavni napredak u razvoju low cost legura titana za ventile motora i ispušnih ventila. Posebno motocikl izduvni sistem (prigušivač) na legure titana povećane potražnje, tako da izduvni sistem sa razvojem niskolegiranih trošak je sve popularnija ...

1.1 ventil

Sa proizvodnjom od legure titana automobilske ventila, ne samo da može smanjiti težinu, produžiti vijek trajanja, a visoka pouzdanost, ali i da štedi gorivo. Izduvni ventil pored zahtjevima otporna na temperaturu, otporan na habanje, ali i voditi i kobalta. Proizvođači Sjedinjene Države koriste legure titana, ispušni ventil je češći, korištenje Ti-6Al-4V unos legura ventil, ispušni ventil koristi se Ti-6Al-2SN-4ZN-2MO legure. Japanska Hitachi kompanija napravila je sinteriranje ulazni ventil je dostavljena japanskom tržištu auto industrije.


Howmet Foundry Company u SAD-u s metodom kontinuiranog lijevanja proizvodnje ventila, svaki ventil ima 1/4 težine od titana, očekuje se da će imati 200 milijuna novih automobila na potencijalno tržište svake godine, postoji zamjena 80 miliona ventil tržište .


1.2 sedište ventila


Motornih vozila i motornih vozila, najčešće se koristi komponente titan je sjedište ventila godišnjom proizvodnjom od više od 250 hiljada, opće korištenje Ti-6Al-4V proizvodnju legura, Japan se koristi Ti-5AL-2CR-1Fe legura proizvodnju. Jer oblik je jednostavan i mali, tako da su mehanički tip plus je lako napraviti, cijena je također jeftiniji. tretman poseban površina nije nužno potrebno, a sjedište čelika ventil može se smanjiti za 10 ~ 12.

1.3 Ti-klipnjače


Klipnjače sa legure titana kako bi se smanjila težina motora je najefikasniji, može uvelike poboljšati performanse. Klipnjače materijal je uglavnom Ti-6Al-4V, drugi kao što su Ti-7AL-4Mo, Ti-4AL-2SN-4 miliona i tako dalje su u razvoju.


1.4 radilica i drugih dijelova motora


Japan je suđenje Ti-5AL-2CR-Fe legure radilica, to kriva zbog potrebe za obavljanje anti ljepilo tretman, trenutni nije praktično. Ostale komponente motora, kao što su klackalice, opruga ventila i klipnjače donjeg vijka može biti od Ti-6Al-4V legure.

Japan je razvio posebno za jednostavno rezanje Ti-3AL-2.5V legura radilica se koristi za Honda 280 konjskih snaga 3,0-litarski tip V6NSX luksuznih automobila, i sa istim zamorne čvrstoće čelika radilica, težina smanjena za 30%, povećanje brzine motora 700R /. Ovi rezultati istraživanja primjene pokazuju da, titan na automobilu je prihvaćena i proširena iznos.


1.5 povratak disajnih puteva


Koristeći titan mlaznica / nazad traheje komponenta od sumpora klorida i ispušnih ispuštanje plina uslijed korozije, piting korozija dogodili su se na izduvni sistem nije, čak ni u zavarivanju i bez korozije, i tradicionalnih izduvni sistem materijala i nehrđajućeg čelika u odnosu na može smanjiti 40% težinu i poboljšati potrošnju goriva materijala, uz ubrzanje i kraći zaustavni put. Zbog visokih troškova od titana, američki Titanium Metal Company (Timet) razvio posebne metode površinsku obradu, tako da je proizvodnja dijelova, izaći u susret troškova proizvođača automobila standarda. Novi Chevrolet Corvette Z06 automobila primijenjene su titan cijevi.


1.6 suspenzija proljeće


Titan opruge su lagani, otporan na koroziju i niske modula smicanja u odnosu na čeličnim oprugama za General Motors. Timet je dizajniran da zadovolji troškove i montaža dijela zahtjeve proizvođača automobila opruge ovjesa, koji zadržavaju odličan svojstva zrakoplovne legure titana izvora, i uvelike smanjiti troškove. Početni iznos proizvodnja je veoma mala, koristi se u novi FSI Lupo opremu suspenzija proljeće Evropske Volkswagen automobila kompanije. Timet i Volkswagen objavio je u januaru 2001. godine, u vozilima FSI Lupo 2001 pomoću titan suspenzija proljeće, model se očekuje da će proizvoditi 3500 automobila.

A opruga napravljena od titana može se smanjiti za 70% do 60 težine čelika. U tipičnom američki izgrađen 6-5 kući automobilom, upotrebom 4 opruge ovjesa, svaki automobil može izgubiti težinu 9kg ~ 13.6kg.


1.7 prigušivač auspuha od titana je svega 5 ~ 6 kg, što je daleko manje od nehrđajućeg čelika prigušivač, jednostavan rad. Japanske automobile u oblasti potražnje za titan (1999 stvarnoj potražnji od 457t) u osnovi sve je za prigušivač, uglavnom je veliki automobil (900cc gore) upotrebu. Japanska Honda, Suzuki i druge četiri velika proizvođača su pomoću titan prigušivačem. Titan se uglavnom koristi za velike automobilske prigušivačem i pojedinačnih srednjih automobila. Je evaluacija otpora titan koroziju, snage i površine dizajn itd ..


GM u 2000 Chevrolet Corvette 206 automobila koristio tešku odnosno titan šal i sistema auspuh umjesto originalne težine 20kg nehrđajućeg sistema čelika i intenzitet invarijantnim. gubitak težine od 41%, automobil je ubrzao, fleksibilan rad i uštedu goriva. 1.8 tijela i drugih dijelova društva SAD Timet da titan se mogu koristiti u druge oblike komponente domaćinstva vozila uvelike smanjiti težinu i poboljšati izdržljivost, uključujući komponentu motor, a vozio dijelova brzinu, sistem oslanjanja i strukture. Kao što je apsorpcija šoka tampon centar štap, a lug ti orah i vijak za kontrolu štap, kopče, a prešao vratila, branik nosač, vrata viri u zrak i kočnice klip, motor klipnjače, vijak pin vratila, ventil, ventil proljeće i ležaj sjedište itd ..

U poređenju sa titan legure Ti-6Al-4V disk proizvodnju kvačila, potisne ploče i prijenos komponente, nedavno je počeo proizvoditi od legure titana ljuske sa visokim spin oblikovanje, i čelične ljuske može biti znatno smanjen utjecaj oštećenja zamašnjaka, tako da tampon postaje lako. Japanski naučnici su dizajnirali novu kombinaciju kliznih režima, tip undershoot formirana je razvio još jedan točak automobila. 1.9 zakovica se može koristiti za mnoge vrste zakovica, titan zamjena. U budućnosti, to je izvodljivo i neophodno da se zakovica titana u svjetlu transporta. 2 status istraživanja titana i legura titana je najveći u SAD-u i SAD-u i Japanu je 2.1 po veličini u Sjedinjenim Državama. Prije svega, SAD pridaje veliku važnost primjene titana u automobilu, kao što su Timet uspostaviti poseban tvornice automobila za razvoj automobilskih dijelova. Amerikanac je proizvela bolida sa unosom titan ventila, ispušni ventili, držač i komponente štap, godišnji poseban u automobilu na titanijuma ... 2.2 Japan početkom prije 20 godina put titan se koristi u trkama i sportskih automobila, ali ne i koristi u naglasak na troškove generalnih malih autobusa. Kao što je Nissan R382 upotrebom ventila izrađen od legure titana u Japanu, osvojivši takmičenja.


U ovom trenutku, aplikacija titana i njegovih legura u auto uglavnom ima komponentu motor proljeće, automobil pol, i klipnjače, standardni dio, točka, moć ventil i tako dalje. Prema Japana iskustvo, upotreba 0,8 ~ 0.9kg / u automobilu moć ventil je ekvivalentan efekat 20kg mršavljenja / Tajvan 2.3 Tajvan: Kina se odlučno obavljanje promociju titana.


Prvo kroz web stranica, novina, časopisa i promocije i druge oblike, primjenu titana znanja proširila u svaki kutak društva ... 3 auta sa titan niskim troškovima titana od aluminija i čelika cijene viša samo je i odnosi mnogo razloga za topljenje i preradu troškova (pogledajte tablicu 3). Topljenje troškova u osnovi je odvajanje titana i kisika na troškove energije i troškove obrade se uglavnom odnosi na tehnologiju niskih troškova obrade temperature i poliranje koštati najupečatljiviji je upotreba stalnih plijesni u neto obliku lijevanja i metalurgija praha (P / M) metode. P / M način trebalo da bude usvojen u pogledu troškova. Otvaranje P / M titana dijelova u automobilu pomoću presedan automobila TOYOTA Visina na ventil.

U ovom trenutku, niski troškovi metalnog praha preparata mogu se koristiti da se dobije dovoljno snage za automobilske dijelove Ti-6Al-4V nakon pritiska i sinteriranje. U ovom slučaju, nema potrebe da se izvrši HIP (topla hidrostatički presovanje) i drugih nepotrebnih procesa kompresije, trošak neće rasti. U isto vrijeme, ojačala legure titana (TiB2 ili TIC) s poboljšanim čvrstoću i otpornost na habanje je razvijen. TiC legura navrata, troškovi prah je $ 4 / kg ($ 1.80 / 1B). Na bazi titana metalnih kompozita (MMC) korišteni su u klipnjače, ventil, klip, itd .. dodati 12% TiC ojačati, maksimalne težine od 44%. 4 naše zemlje automobil sa titan tržište prognoze i preporuke 4.1 vozilo sa titan tržišne perspektive za novu generaciju automobilskog dizajna obratiti više pažnje na smanjenje težine i smanjenje potrošnje goriva, smanjenje buke i vibracija motora, u skladu sa zahtjevima zaštite životne sredine.


U ovaj trend, lakih metala titana će postati glavna područja primjene budućnosti automobila. Međutim, titan dijelova u automobilskoj industriji i dalje su vrlo malo. Sa ekonomskog razvoja i smanjenja troškova od titana, tu će biti više inženjering dizajneri će odabrati da koriste titan kao dio automobila. Titan će na kraju zauzeti važnu poziciju u automobilskoj industriji proizvodnje. 4.2 kineske automobilske titan tržište za predviđanje široko tržište za kineske automobilske titana.


Prvo, sama kineska ekonomija je i dalje određeni stepen razvoja prostora, glavi raspoloživi dohodak po stanovniku, stepen urbanizacije će promovirati u automobilskoj industriji za održavanje stabilnog rasta. Prema prognozi, do 2020. godine, kineski automobil zadržava količina može dostići oko 2 milijuna automobila, a proizvodnja automobila i prodaje u 2013. godini na 23740000-241800000 Procjenjuje se 2014. godine u 23850000-242900000, uvoz 114 miliona, izvoz od 103 miliona vozila, stopa rasta od 8% - 10%, rezervne dijelove koji se odnose industrija će održivi razvoj ... Za našu zemlju automobil sa titan: automobil s promocijom titan takođe treba dugo vremena, prvi ulazak na tržište high-end, a zatim postepeno low-end modela i prodor na strano tržište. Energično razvija niske troškove titan, to je ključ za promoviše korišćenje titanijuma. treba poboljšati autonomni razvoj sposobnosti domaćih auto dijelova.