Banner

News

Rusija namerava zabraniti izvoz titana u Sjedinjene Države u odmazdu zbog sankcija koje je postavila uprava trumpeta

Apr 16, 2018

641.jpg

Prema CNBC-u, američka finansijska veb stranica, ruski parlamentari su predložili mjeru koja bi, ukoliko bi ona usvojila Kremlj, mogla zaustaviti Rusiju od snabdijevanja Titanium američkom proizvođaču aviona Boeing Co. (BA).


Ruska privredna komora (Državna duma) razmotriće zakonodavstvo kojim se zabranjuje serija roba izvezenih u Sjedinjene Države u znak odmazde zbog sankcija koje je nedavno nametnulo ruskim zvaničnicima i privrednicima od Vašingtona.


Članovi Moskve su u petak izjavili da su već predložili spisak predloga koji bi zabranili prodaju titana Boingu. Spisak takođe ograničava saradnju dvije države u nuklearnoj i svemirskoj tehnologiji. Pored toga, predloženo je dodatno ograničenje uvoza američkih poljoprivrednih proizvoda i hrane i pića.


Industrija aviona se sve više oslanja na titan kao jak i lagan materijal. Ovaj materijal se može koristiti za komponente krila, upravljača, hidraulične sisteme i druge komponente. Boeing 777 ima 8,5% do 12% titanijuma na brodu.


Ruski VSMPO-AVISMA je najveći svjetski proizvođač titanijuma i glavni snabdevač Boinga. Ruska kompanija je u petak saopćila Reutersu da zaustavljanje ove transakcije može dovesti kompaniju van tržišta u razvoju.


Boing je takođe osnovao zajedničko ulaganje sa matičnom kompanijom Rosem-a, matične kompanije VSMPO-AVISMA. Dve kompanije upravljaju fabrikom u zapadnoj Rusiji koja je specijalizovana za proizvodnju komponenti aviona.


Ograničenja trgovine koje su predložili ruski političari i dalje su u fazi istraživanja, a ostaje da se vidi da li će ga Kremlj ugraditi u zakon. Timothy Ash iz BlueBay Asset Management-a izjavio je u petak u elektronskoj pošti da je ruska vlada izdala jasno upozorenje.


On je za CNBC rekao: "Mislim da je razlog zbog koga nisu direktno nametali sankcije je što oni žele da američka vlada i njeni saveznici razmotre dalje sankcije protiv Rusije".


U petak je cena Boeing-a pala za 2,43%. Boing je za CNBC rekao da "razumeju ovo pitanje i obratiće pažnju na napredak".


Urednik: Jason Pan