Banner

News

Spužva Titanium Tehnologija proizvodnje

Apr 21, 2017


Spužva proizvodnja titan tehnologija

Na način smanjenje

Četiri titan klorid se uglavnom koristi za proizvodnju spužve titana, titan dioksid i titan triklorid. Postoje mnogi načini pripreme, kao što su kipuće kloriranje, rastopljene soli kloriranje i vratila peć hlorisanje na 3 načina. Kipuće kloriranje je glavni način za proizvodnju četiri titana klorida (Kina, Japan, SAD), a zatim rastopljene soli kloriranja (zemlje ZND), a peć vratila eliminirana. U procesu ključale kloriranja, visok stepen titan bogat materijal sa niskim sadržajem kalcija i magnezija se koristi kao sirovina.

1, kipuće kloriranje

Kipuće kloriranje je metoda za pripremu četiri titan klorid pomoću fine čestice titan bogat materijal i čvrstih ugljen (petrol koks) smanjenje agent, koji je podvrgnut kloriranje pod djelovanjem visoke temperature i protoka hlora. Metoda može ubrzati prenosa mase i toplote plina-čvrste faze, i jačanje proizvodnim karakteristikama. U ovom trenutku korištenja sirovina s visokim ključanja kloriranje šljake, prirodni rutil i rutil itd .. Promjer novorazvijeni kipuće hlorisanje peći u Fushun titana biljaka i biljnih titan Zunyi je 1,4 m, a fi m, odnosno, koji je jedinstven u tehnologija ne sito ploča hlorisanje, u kojem je biljka titan Zunyi dizajniran da proizvede ukupno oko četiri titana klorida (T), što je oko 70 mg / dan.

2, rastopljenom soli kloriranje

Rastopljenom soli kloriranje je metoda za pripremu četiri titana klorida u mediju rastopljenog soli (uglavnom sastoji od KCl, NaCl, MgCl2 i CaCl2), kao i uključivanje hlora. Otpad elektrolita obično se mogu koristiti u elektrolitske magnezija, pod uslovom da 973K ~ 1073 K. ispunjen hlor, brzine kloriranje reakcija topljenje svojstva, sastav, smanjenje agent, sirovina svojstva, temperatura kloriranje, koncentracija klora i brzine na ulazu, topi visina , sadržaja ugljika i drugih faktora. Najbolji rastopljeni sastav soli u cis četiri titana proizvodnja klorida prikazana je u tabeli 4.

Rastopljenom soli kloriranje je uspješan razvoj bivšeg Sovjetskog Saveza u 1960., sa četiri metode proizvodnje titan klorida, sirovina karakteristika ove metode je ne samo primjenjuje na bivšeg Sovjetskog Saveza (titan šljaka koja sadrži CaO + MgO oko 6%) , proizvodnja peć kapaciteta 20 t / m2 ~ 25 t / m2 četiri titan klorid, rastopljene soli sekcija površine 6m2. Veliki rastopljenom soli Nissan četiri titan klorid je 120 t ~ 150 T, bio je pravokutnog peći umjesto kružne peći, kružni rastaljenog veličine soli s promjerom od 5 m * 8,5 m, unutarnji promjer 2,76 m, pravokutnog je 4.5 mx 3.5 mx 8.5 M. nema mrtav kutak u kružnom peći, peći muskulatura je povećana, 3 godine remont je više od 1 puta, a vijek trajanja pravokutnog peći je produžen do skoro 1 puta. Rastopljenom soli kloriranje mogu koristiti različite titan bogatih materijala, pored koje sadrže kalcij i titana šljake, sada je široko koristi 87% ~ 91% (Fe2O3 3TiO2) topljenje titan šljaka (TiO2), također mogu koristiti rutilnog.

Ukrajina od rastopljenog proizvodnju soli kloriranje je 40 godina istorije, ne samo da je pogodan za funkciju MgO, titan koncentrat sa visokim sadržajem CaO, ali i ima sljedeće prednosti: 1) klorid jedinice sa visokom produktivnošću, do 20 t / m2 - D ~ 25t / m2 - D TiCl4; 2) hlorida u niskoj temperaturi je 800 DEG C, dosta nečistoća ne uđe u TiCl4 za klorida; 3) iz naknada za četiri titan klorid titan industrije, stopa oporavka je visok, do 95%; rastopljenom soli pročišćavanje i sama ima ulogu TiCl4, TiCl4 nizak sadržaj nečistoća, vanadij, silikon, ugljen, klora i drugih nečistoća sadržaj ukupnih manje od 2%; priprema TiCl4 proizvoda je više od 98%, može napraviti AlCl3, FeCl3, CaO, MgO i SiO2 nečistoće ostaju u rastopljenom soli srednje, a zatim ispuštaju; 4) se sastoji od manje zahtjevne na zrnatost sirovina, titan šljake mogu koristiti fino zrnatost; 5) proces reakcije ne proizvodi plin COCl2 otpada, postoji opasnost od eksplozije. Sadržaj Cl2 i HCl u izduvnim gasovima je vrlo mala, a zagađenje nije velika.

3, vratila peć kloriranje

Vratilo će biti titan šljake je Chloride (ili rutil) i petrol koks fino brušenje, dodajući veziva i miješanje grupe i koksnog briketa napravljen će, složen u vertikalnom hlorida peći, metod SSD sloja i hlor za proizvodnju četiri titana klorid, također poznat kao fiksni sloj ili konglomerata chloride u ovom trenutku, osnovni zakon eliminirana.

Dva, metoda redukcije Mg

Suština smanjenja magnezija je na 880 DEG ~ 950 DEG pod atmosferi argona, neka četiri titan klorida i magnezij su dobijeni reakcijom spužve titana i magnezijevog klorida, magnezij uklanjanje klorida u titan spužve i višak magnezija vakuum destilacijom dobiti čistog titanijuma po destilirana kondenzata rastopljenog metala magnezija oporavak, magnezijevog klorida po rastopljenog soli elektrolizom oporavak magnezija i klora. Priprema titana iz rafiniranih četiri titan klorid je podijeljena na smanjenje i destilacijom dva koraka. U dugom vremenskom periodu, smanjenje, destilacija se izvode korak po korak, i bio je trend integracije, velikih razmjera.

1, smanjenje magnezij

Glavna reakcija redukcije magnezijuma:

TiCl4 + 2Mg = Ti + 2MgCl2

U procesu smanjenja, trag nečistoće u TiCl4, kao što su AlCl3, FeCl3, SiCl4, VOCl3, itd, svi svode na odgovarajući metal smanjenjem magnezijuma. Nečistoće, kao što su kalij, kalcij, natrij, itd, također smanjuju sredstva, koje smanjuju TiCl4 i proizvesti odgovarajući nečistoća hlorida. Proces smanjenja magnezij uključuje: TiCl4 tečnost, gas i tečni gasifikaciju TiCl4 Mg difuziju TiCl4 i Mg molekuli apsorbuju na aktivnom centru, u aktivnom centru kemijske reakcije, nukleacije, rast kristala, titan MgCl2 desorpcija, difuzija MgCl2. Ključni korak u ovom procesu je kristalizacija nukleacije, što je praćeno heterogene nukleacije.


2, vakuum destilacija

Nakon što je smanjenje MgCl2, 55% ~ 60%, 25% ~ 30%, MgCl210% ~ 15%, a TiCl3 i TiCl2 su se koristili u smanjenju magnezijuma i MgCl2 u titan spužvom.

U procesu vakuumska destilacija, titan spužva, koja je smanjena na proizvod, bila podvrgnuta dugog perioda visoke temperature sinteriranja i zgušnjavanja proizvoda postupno smanjio, a kapilarne pore su postepeno smanjuje.

3, smanjenje magnezij, destilacija proces i opreme

Veliki titan metalurških poduzeća su magnezij titan zajednička ulaganja, većina proizvođača koristi za smanjenje destilacije integrisani proces. Ovaj proces je poznat kao metoda kombinacije ili polu način kombinaciju, koja ostvaruje zatvorena petlja sirovine MgCl2-MgCl2.

Smanjenje destilacija integriranim opreme, podijeljenih u obrnuti "U" i "I" tipa dva. Inverted "U" tip opreme je vraćanje rezervoar (destilacija tank) i posude kondenzata sa ventilom između spojna cijev, formiranje posebnog grijanja uređaja, cijeli sistem prije smanjenje opreme sastavljen. "Sistem I" proces integracije kao što je smanjenje u jednom trenutku pred montirani, koji se zove kombinovani metod opreme; i prvi put skupi opremu smanjenje, da se smanji dok je vruće gotov, a onda je posuda kondenzata sistem opreme sastavljen po sili destilacijom se zove na opremu, magnezija utikač "link tranzicije segmentu.